
میمبل ویمبل چیست؟
- میمبلویمبل چگونه کار میکند؟
- پیادهسازی کوینجوین
- برش از طریق
- ویژگیها
- ناشناس بودن
- قابلیت تعویض
- مقیاسپذیری
- معایب
- آینده میمبلیویبل
در گیر و دار زمستان ارزهای دیجیتال در سال ۲۰۱۸، تعداد کمی از نوآوریهای بلاک چین به اندازه انتشار میمبلویمبل و اولین اپلیکیشن ارز دیجیتال آن ، گرین، که ارزش آن پس از راهاندازی در اواخر سال ۲۰۱۸ به شدت افزایش یافت، موج ایجاد کردند. میمبل ویمبل چیست؟
میمبلویمبل که هوشمندانه نام خود را از نفرین معروف گره زدن زبان در کتابهای هری پاتر گرفته است، قلمرو جدیدی از امکانات را از نظر ناشناس بودن و مقیاسپذیری ارزهای دیجیتال ارائه میدهد. با این حال، از آن زمان تاکنون صنعت را نیز سردرگم کرده است.
هیچ اجماعی بین محققان و توسعهدهندگان در مورد بهترین راه برای استفاده از این پروتکل وجود ندارد . برخی اظهار میکنند که ادغام Mimblewimble با پروتکل بیتکوین بسیار دشوار است.
با این حال، اکثر آنها موافقند که Mimblewimble هنوز هم میتواند سیستم بیتکوین را به عنوان یک زنجیره جانبی بهبود بخشد. در حال حاضر، چندین پیادهسازی محبوب Mimblewimble مانند Grin و Beam در این حوزه وجود دارد. در اکتبر 2020، لایتکوین یک شبکه آزمایشی Mimblewimble را برای بهبود حریم خصوصی و مقیاسپذیری خود راهاندازی کرد.
میمبل ویمبل چیست؟
میمبلویمبل یک پروتکل بلاکچین است که از طریق یک چارچوب امنیتی منحصر به فرد، امکان ایجاد یک پلتفرم تراکنش کاملاً خصوصی را فراهم میکند که به طور قابل توجهی با چارچوب امنیتی ارز دیجیتال بیتکوین متفاوت است . در میمبلویمبل، هیچ آدرسی وجود ندارد و تراکنشها کاملاً محرمانه هستند. دفتر کل توزیعشده آن نیز نسبتاً فشردهتر از سایر زنجیرهها در فضای رمزنگاری است.
به طور مناسب، میمبلویمبل توسط کاربران ناشناسی که با نام تام الویس جدوسور (معادل فرانسوی کلمه ولدمورت) شناخته میشدند، توسعه داده شد. به گفته جدوسور، میمبلویمبل به گونهای طراحی شده است که حریم خصوصی و مقیاسپذیری بیشتری نسبت به بیتکوین داشته باشد .
میمبلویمبل چگونه کار میکند؟
ساختار تراکنشهای میمبلویمبل از «تراکنشهای محرمانه» گرفته شده است که اولین بار توسط دکتر آدام بک از بلاکاستریم، که اتفاقاً از پیشگامان ساتوشی ناکاموتو نیز هست، مورد بحث قرار گرفت.
این روش در سایر کوینهای حریم خصوصی مانند مونرو نیز استفاده میشود .
برای توضیح بیشتر، همه چیز با یک تراکنش خصوصی شروع میشود که در آن مقدار توکن داده شدهای که فرستنده میخواهد پردازش کند، از طریق « عوامل پنهانکننده » رمزگذاری میشود. عوامل پنهانکننده به مقادیر تصادفی انتخاب شده توسط فرستنده اشاره دارند که گیرنده باید از بین آنها انتخاب کند. اگر گیرنده مقدار مشابهی را انتخاب کند، تراکنش معتبر تلقی میشود.
در میمبلویمبل، عوامل پنهانکننده باید توسط فرستنده انتخاب شوند. به این ترتیب، این عوامل مانند اثبات مالکیت برای گیرنده عمل میکنند و به آنها اجازه استفاده از سکهها را میدهند.
پیادهسازی کوینجوین
کوینجوین (CoinJoin) یک سیستم رمزنگاری بحثبرانگیز (از نظر برخی) است که توسط گرگوری مکسول از بلاکاستریم توسعه داده شده است.
این سیستم یک سیستم «تولیدکننده سکه» را فعال میکند که در آن پرداختهای فرستندگان مختلف تحت یک تراکنش واحد ترکیب میشوند، به این منظور که ردیابی تراکنشها از دیدگاه هر فرد خارجی تقریباً غیرممکن شود.
ما این پیادهسازی را در Mimblewimble به عنوان بلوکی میبینیم که شامل ورودیهای مختلف، خروجیهای فهرستشده و دادههای امضا است. CoinJoin همچنین به ایجاد یک بلاکچین فشرده کمک میکند زیرا دیگر نیازی به ذخیره سایر دادههای تراکنش به جز ورودیها و خروجیها ندارد.
در مقایسه، برای مثال، گرههای بیتکوین باید کل بلاکچین، از جمله تاریخچه تراکنشهای آن را دانلود کنند که سپس توسط شبکه برای تأیید اعتبار آن تجزیه و تحلیل میشود.
برش از طریق
یکی دیگر از ویژگیهای پروتکل میمبلویمبل، قابلیت میانبر (cut-through) است. این قابلیت با تجمیع ورودیها و خروجیها در تمام تراکنشهای ثبتشده، بلوکهای کوچکتری را ایجاد میکند. در این فرآیند، رکوردهای قبلی به عنوان ورودی برای تسهیل تراکنشهای جدید استفاده میشوند.
برای توضیح بهتر این موضوع، در اینجا مثالی ارائه میدهیم که تراکنشی با ورودیها و خروجیهای مختلف را نشان میدهد.
الف ۱ بیتکوین به ب ارسال میکند (این نشان میدهد که یک ورودی برای تراکنش با ب وجود دارد و منجر به یک خروجی میشود)
B یک بیت کوین به C ارسال میکند (این شامل یک ورودی واحد برای تراکنش با C است و منجر به یک خروجی واحد میشود)
در اینجا، میمبلویمبل این تراکنشها را در یک ورودی و خروجی واحد متحد میکند. از طریق هستههای تراکنش است که مالکیت داراییها تأیید و اعتبارسنجی میشود. این هسته کلید عمومی، کارمزد استخراج و امضا را در خود جای داده است.
با این حال، گره همیشه مجبور نیست ویژگی میانبر Mimblewimble را پیادهسازی کند. با این حال، این بدان معناست که با ذخیره تراکنش در دفتر کل، فضای بسیار بیشتری را اشغال خواهد کرد.
ویژگیها
میمبلویمبل در مقایسه با سایر پلتفرمهای بلاکچین موجود، سه تفاوت اصلی دارد.
ناشناس بودن
در بیتکوین، همیشه یک آدرس عمومی وجود دارد که میتوان آن را ردیابی کرد تا فرستنده و گیرنده هر تراکنش مشخص شود، به خصوص اگر آدرسهای آنها به هویت واقعیشان مرتبط باشد. بنابراین، بیتکوین یک نام مستعار است .
با Mimblewimble، هیچ سابقه تراکنشی قابل ردیابی نیست. و بدون دسترسی به آدرسها برای هیچ شخص ثالثی، دور زدن ناشناس بودن هر کسی که از طریق این پروتکل تراکنشی انجام میدهد، فوقالعاده دشوار میشود. میمبل ویمبل چیست؟
قابلیت تعویض
مانند سایر کوینهای حریم خصوصی، میمبلویمبل در مقایسه با بیتکوین، قابلیت تعویضپذیری بیشتری دارد. دلیل این امر این است که میتوان هر ارز دیجیتالی را در پلتفرم آن بدون خطر از دست دادن، مبادله کرد.
سایر کوینها میتوانند «لکهدار» باشند، به خصوص زمانی که با فعالیتهای غیرقانونی مرتبط باشند. در حالی که داراییهای لکهدار توسط برخی افراد پذیرفته میشوند، ممکن است در برخی موارد ارزش کمتری داشته باشند. در همین راستا، دشواری ردیابی میمبلویمبل، آن را قابل تعویضتر میکند.
مقیاسپذیری
از آنجایی که اندازه بلوکها در میمبلویمبل بسیار کوچکتر از بیتکوین است، اولی از اکثر بلاکچینها مقیاسپذیرتر است. این دقیقاً همان مشکلی بود که پیش از این جامعه بیتکوین را در تلاش برای حل مشکل مقیاسپذیری دچار اختلاف کرده بود، که منجر به هارد فورک بدنام بیتکوین کش (BCH) شد که هدف آن اصلاح محدودیت اندازه بلوک بود.
با این حال، راهحل جایگزین میمبلویمبل از طریق کوینجوین و میانبر، این مشکل را بدون معایب محدودیت اندازه بلاک بزرگ برطرف کرده است.میمبل ویمبل چیست؟
معایب
البته، هر چیزی که انقلابی باشد، قطعاً معایبی هم دارد. در اینجا دو مورد از بزرگترین آنها را ذکر میکنیم:
افزایش مدت زمان تراکنشها
سیستمهایی که از پیادهسازی تراکنشهای محرمانه پشتیبانی میکنند، به دلیل حجم دادههایشان، از سرعت تراکنش پایینتری رنج میبرند.
متکی بر امضاهای دیجیتال
از آنجایی که میمبلویمبل به امضاهای دیجیتال متکی است، در برابر حملاتی که از طریق رایانههای کوانتومی انجام میشوند، آسیبپذیر است.
آینده میمبلیویبل
میمبلویمبل گامی بزرگ در جهت حفاظت از ناشناس بودن و حریم خصوصی است، چیزی که مسلماً اکثر ارزهای دیجیتال دیگر برای آن ساخته شدهاند. از آنجایی که این پروتکل از قابلیت ردیابی و فرآیند اعتبارسنجی دشوار رنج نمیبرد، پذیرش مدل پروتکل میمبلویمبل برای هر کسی میتواند بسیار آسانتر از چندین سیستم بلاکچین دیگر در حال حاضر باشد.
اینها از جمله دلایلی هستند که گرین و بیم پروتکل میمبلویمبل را برای پیادهسازیهای خود اتخاذ کردند. هر دو ارز دیجیتال آدرس ، مبلغ تراکنشها و سابقهای از تمام تاریخچه تراکنشها را ندارند .میمبل ویمبل چیست؟
در بسیاری از موارد، اینها نگرانیهایی هستند که افراد هنگام تصمیمگیری برای استفاده از ارزهای دیجیتال در ذهن دارند. تلاش میمبلویمبل برای برآوردن این نیازها میتواند به تضمین پذیرش بیشتر کمک کند.
منبع کوین مارکت کپ